Beweging die vrij maakt

Beweging

Het belang van beweging is iedereen duidelijk. Toch vinden velen het kennelijk niet belangrijk genoeg om er ook echt iets aan te doen. Steeds meer mensen leiden een zittend leven. Onderzoek laat zien dat beweging het verouderingsproces vertraagt. Verder maakt beweging ons slimmer. Onze intelligentie neemt toe door bewegen! Beweging heeft een gunstig effect op onze genetische expressie.

Als we regelmatig bewegen blijkt dat ons hart-vaatstelsel er op vooruit gaat. Beweging verminderd depressies. En heeft geen bijwerkingen zoals prozac etc. Van bewegen krijgen we meer energie. Beweging genereert vitaliteit. Beweging is een van de belangrijkste factoren ter voorkoming van bot-ontkalking. Voor het bereiken van een natuurlijk gewicht dacht men dat het verbranden van calorieën, door beweging, het belangrijkste aspect was, maar het blijkt dat bewegen ook andere processen op gang brengt die wezenlijk zijn voor gewichtsbeheer.

Spectaculair is ook dat als we regelmatig bewegen, er een proces op gang komt dat neurogenese heet. Dit gaat om aanmaak van nieuwe hersencellen en dit kan er zelfs toe leiden dat je hersens in grootte toenemen! Beweging is een belangrijk onderdeel van elk genezingsproces!

Hoe kom je tot beweging die duurzaam is?
Het gaat dus niet alleen om de vraag hoe je in beweging komt, maar ook hoe je in beweging blijft!

Kies een vorm van beweging die bij je past!
Als je iets kiest wat goed voelt dan is de kans groot dat je het blijft doen. Sporten, individueel of in een team, fitness, yoga, Tai Chi, Qi-qong, AIS, (active isolated stretching), Pilatus en het gebruik van een Bellicon minitrampoline etc. Er is veel keus. Kijk wat bij je past, wat je leuk vind. Vooral dan is er een kans dat je het blijft doen.

AIS: Active Isolated Stretching.
Ook wel de Mattes Methode genoemd. Wat minder bekend in Europa, maar zeer de moeite waard om kennis mee te maken. Ontwikkeld door Aaron Mattes die een kliniek heeft in Florida en al 30 jaar top-atleten, filmsterren en andere beroemdheden zoals de Dalai Lama behandeld. Het is een zeer uitgekiend systeem van strekken en versterken van spieren dat veel mensen heeft geholpen om hun bewegings-apparaat weer echt vrij te maken!

Het verrast mij altijd weer dat ná een AIS-sessie alles weer op de juiste plaats zit. En de invloed die dat heeft op je denken, je concentratievermogen, je energie die weer stroomt en je humeur! AIS. wordt zowel individueel als in groepsverband gegeven.  Info: www.kharma.nl

Bellicon minitrampoline
Onlangs ontdekten we een vorm van bewegen die heel veel plezier geeft. De mini-trampoline van Bellicon. De enorme elasticiteit van deze kleine trampoline veroorzaakt een krachtige opwaartse beweging, je hoeft alleen maar naar de gezichten te kijken van de mensen die er op staan om te zien hoeveel plezier dit geeft. Je wordt letterlijk opgetild: Levity instead of gravity! De “blije” neuropeptiden ontstaan in je lichaam. Er ontstaat vrijwel direct een goed gevoel in je lijf. Omdat het zo prettig voelt blijf je het doen en je bouwt op die manier dan ook echt conditie op. Privé hebben wij de Bellicon nu in onze huiskamer geplaatst en de stap om er even op te gaan staan is heel klein. Geen smoezen meer nodig om de sportschool te vermijden. Door de uitnemende elasticiteit van de mat worden de bewegingen vloeiend en alle schokken die zouden ontstaan op een harde ondergrond, worden geabsorbeerd. Dit spaart de gewrichten en voorkomt overbelasting. Deze eigenschap maakt de Bellicon ook heel geschikt voor gebruik door ouderen.

Remy Draaijer is actief in Nederland om het Bellicon-concept bekendheid te geven. Hij geeft ook op professionele wijze begeleiding aan mensen met spier- en of gewrichtsklachten, om tot een verantwoord gebruik van de Bellicon te komen.

Bij aanschaf van een mini-trampoline krijg je er een duidelijke instructie DVD bij. Hiermee kun je de oefeningen opbouwen in je eigen tempo. Info. en demo-film: www.bellicon.nl.

Voor alle duidelijkheid: Ik heb geen enkel (financieel) belang bij enige van de hierboven beschreven / aanbevolen bewegingsmethoden.